Het verschil tussen een luchtreiniger en luchtbevochtiger | soorten luchtreinigers

Verschillende Soorten Luchtreinigers

U bent op zoek naar iets om uw lucht te reinigen, maar u heeft twijfels over een luchtreiniger of een luchtbevochtiger?

Ontdek in dit artikel het verschil tussen deze twee en waarom u zeker moet gaan voor een luchtreiniger van Therapy Air!

Maak kennis met de kwaliteitsvolle luchtreinigers van Therapy Air.

Ontdek onze luchtreiniger modellen en vraag onze prijzen met expert advies aan:

Luchtreiniger therapy air - Verschillende Soorten Luchtreinigers

Stap 1 van 2

Verschillende Soorten Luchtreinigers

Verschillende Soorten Luchtreinigers

Luchtreiniger of luchtbevochtiger

Een luchtreiniger of Luchtbevochtiger kopen? Ontdek de vergelijking.

Zowel luchtreinigers als luchtbevochtigers verbeteren de luchtkwaliteit binnenshuis op hun eigen manier. De ene filtert de verontreinigende stoffen in de lucht, terwijl de andere vocht aan de lucht toevoegt. Velen hebben vragen over hoe ze werken, of ze samen kunnen worden gebruikt, enzovoort. In dit artikel bespreken we luchtreinigers en luchtbevochtigers, hun types, welke u nodig hebt, en kunnen ze in dezelfde ruimte worden gebruikt?

Alleen verdampingsbevochtigers kunnen samen met alle types luchtreinigers in dezelfde ruimte worden gebruikt. U moet geen zichtbare nevel (b.v. ultrasone) luchtbevochtigers gebruiken met een luchtreiniger. Deze luchtbevochtigers produceren relatief dichte nevel, die de vezelige filters van de luchtreiniger kan bevochtigen.


een luchtreiniger

een luchtreiniger


Luchtreiniger of Luchtbevochtiger

Laten we eens kijken hoe een luchtreiniger en een luchtbevochtiger werkt:

Luchtreiniger

Het belangrijkste doel van een luchtreiniger is, zoals de naam al aangeeft, het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis door het opvangen en elimineren van een reeks verontreinigende stoffen in de lucht. Het dient om deeltjes en/of geur verontreinigende stoffen uit de lucht te verwijderen.

Wanneer de luchtreiniger in werking is, zuigt hij de lucht uit de binnenomgeving door een reeks filters in de machine alvorens de schone en frisse lucht vrij te geven. HEPA filter luchtreinigers zijn het meest populair omdat ze in staat zijn deeltjes zo klein als 0,3 micron met 99,97% efficiëntie op te vangen.

Naast vezel houdende media filters zijn er andere luchtfiltratie technieken die in residentiële luchtreinigers worden gebruikt zoals adsorptie (actieve kool), ionisatie, elektrostatische neerslag (ESP), foto katalytische oxidatie (PCO), ozongeneratie, en andere.

HEPA-gebaseerde luchtreinigers zijn volledig veilig om thuis te gebruiken aangezien ze geen ozon of andere chemische nevenproducten in de lucht brengen, in tegenstelling tot elektronische luchtreinigers.


luchtreiniger prijzen


Luchtbevochtiger

Zoals je ongeveer aan de naam kunt zien, voegt een luchtbevochtiger vocht toe aan de lucht door een gereguleerde hoeveelheid waterdamp in je kamer te pompen. Het zet water om in een koele of warme nevel voordat het in de lucht wordt uitgestoten. Volgens de EPA – “worden luchtbevochtigers vaak gebruikt in woningen om de fysieke ongemakken van een droge neus, keel, lippen en huid te verlichten.”

Luchtbevochtigers voor consumenten zijn hoofdzakelijk van 3 types: verdampend, ultrasoon en op stoom gebaseerd. Een verdampingsbevochtiger maakt gebruik van een wikkel filter en een blazende ventilator om onzichtbare koele vochtigheid te creëren.

Een ultrasone luchtbevochtiger produceert nevel uit water door ultrasone golven toe te passen. De oscillerende ultrasone geluidsgolf breekt de watermoleculen en produceert een dichte koele mist.

Bevochtigers op basis van stoom produceren warme zichtbare nevel door het water te koken met behulp van een verwarmingselement.

De luchtvochtigheid in huis moet gewoonlijk tussen 30 en 60 procent liggen. Een vochtigheidsgraad onder 30% is ongezond voor mens en huisdier. Bovendien kan een te hoge luchtvochtigheid de groei van schimmels, meeldauw en de voortplanting van huisstofmijt bevorderen.

De meeste luchtbevochtigers op de markt hebben een bevochtiging regelaar om de gewenste relatieve vochtigheid te regelen.

Koele nevel

Verdampend: Onzichtbare koele mist, minder gecondenseerd, luider.

Ultrasoon: Zichtbare koele nevel, zuinig, geeft wit stof af.

Warme nevel

Stoom: Warme zichtbare nevel, goed voor de winter, hoge energiekosten.


een luchtreiniger

een luchtreiniger


Luchtzuiveraars vs. luchtbevochtigers – Wat is nuttig voor wie?

Astmatische personen

Beide apparaten zijn goed voor een persoon met astma, maar leen luchtreiniger is een betere optie omdat ze verontreinigingen in de lucht verwijderen. Luchtbevochtigers maken de atmosfeer binnenshuis aangenaam om in te ademen.

Baby’s

Beide apparaten zijn nuttig voor baby’s. Een luchtreiniger zorgt voor lucht zonder verontreinigingen, terwijl de luchtbevochtiger de droge lucht bevochtigt en het fysiek comfortabel maakt voor baby’s.

Mensen met een allergie

Luchtzuiveraars vangen allergenen in de lucht op in hun filters, wat gunstig is voor mensen met een allergie. Luchtbevochtigers kunnen de lucht niet filteren, en een teveel aan vocht kan de lucht ook slechter maken.


luchtreiniger prijzen


Luchtreiniger vs. luchtbevochtiger – FAQs

V. Wat zijn de factoren die ik in overweging moet nemen bij het kiezen van een luchtreiniger?

A. U moet de filtratie efficiëntie, CADR voor kamer dekking, geluidsniveau, ingebouwde luchtkwaliteit sensor, en anderen te controleren. Als de luchtreiniger elektronische filtratie heeft, controleer dan de CARB goedkeuringen voor ozon uitstoot.

V. Wat zijn de factoren die ik moet overwegen bij het selecteren van een luchtbevochtiger?

A. U moet de nevel types, de grootte van het waterreservoir, auto mode, en andere controleren. Verdampingsbevochtigers zijn het meest effectief in het toevoegen van vocht aan de lucht. Ultrasone luchtbevochtigers zijn zuinig, maar ze voeren vaak mineralen af in de lucht. Hete stoom luchtbevochtigers zijn misschien niet veilig voor kinderen.

Luchtreiniger of luchtbevochtiger kopen

Luchtzuiveraars kunnen het hele jaar door gebruikt worden om vervuilende stoffen uit de lucht te verwijderen, terwijl luchtbevochtigers alleen in het droge seizoen gebruikt kunnen worden. Beiden helpen de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren, en je kunt ze allebei bezitten om ze te gebruiken wanneer nodig.


een luchtreiniger

een luchtreiniger


Soorten luchtreinigers

Waarom een luchtreiniger kopen

Om de best mogelijke omgeving in uw huis te creëren, is het verstandig om een luchtreiniger te kopen. Moderne luchtreinigers kunnen allerlei problemen uit de atmosfeer in uw huis verwijderen. Het resultaat is niet alleen een interne omgeving die frisser aanvoelt en vrij is van geuren, maar ook een die gezonder is voor u om in te ademen.

Als u in de markt bent voor een luchtreiniger, zijn de volgende types momenteel het populairst.

UV Luchtzuiveraar

Hoewel u waarschijnlijk wel bekend bent met UV-licht, is de kans groot dat u niet weet dat het gebruikt kan worden om een gezondere atmosfeer in uw huis te creëren. UV-luchtreinigers maken gebruik van elektromagnetische straling om bacteriën en andere ziektekiemen die een risico kunnen vormen te doden. Deze filters zijn ook betrouwbare manieren om problemen in uw huis aan te pakken die worden veroorzaakt door schimmel, virussen en gist.

Helaas is deze high-tech optie niet in staat om allergenen, stof en vaste deeltjes die door uw lucht zweven aan te pakken. Het zal ook niet in staat zijn om de lucht te zuiveren van zaken als sigarettenrook, gassen of chemische dampen. Om deze reden gebruiken veel mensen UV-luchtreinigers in combinatie met andere soorten filters om er zeker van te zijn dat ze het hele spectrum bestrijken.

Ten slotte moet u er zeker van zijn dat u geld uitgeeft voor de aankoop van een UV-filter van hoge kwaliteit. Sommige UV-filters produceren namelijk ozon om hun werk te kunnen doen, wat potentieel gevaarlijk kan zijn.


luchtreiniger prijzen


Ionische luchtreiniger

Een andere zeer high-tech vorm van luchtzuivering komt door middel van ionische modellen. Deze machines zijn opgebouwd rond ionen generatoren. Een ionische generator werkt door het uitzenden van een gestage bron van negatief geladen ionen. Deze trekken op hun beurt allergeen deeltjes, stofdeeltjes in de lucht en ander vuil met een positieve lading aan. De uitwisseling tussen de ionen en deze deeltjes wijzigt deze deeltjes totdat ze te zwaar worden om in de lucht te blijven. Het resultaat is dat ze op de vloer vallen, waar u ze later kunt opvegen of opzuigen, maar waar ze zeker niet ingeademd zullen worden.

Een van de vele redenen waarom mensen van ionische reinigers houden, is omdat ze zo effectief zijn in het verwijderen van meeroken. Ze zijn ook zeer betaalbaar, ondanks de vele voordelen die ze brengen op de tafel.

Net als UV-zuiveraars produceren de ionische versies ook ozon als bijproduct, waarvan wordt aangenomen dat het gevaarlijk is om te inhaleren. Dus nogmaals, je zult heel voorzichtig willen zijn met het merk dat je overweegt bij het winkelen voor dit type luchtreiniger.

Koolstoffiltratie

De koolstoffilter – vaak aangeduid als actieve koolstoffilter – is nog een andere categorie van apparaten die u kunnen helpen een schoner, gezonder huis te houden. De essentie van deze filter is de actieve kool, die vaak in korrelvorm is of op andere wijze wordt geproduceerd als een blok in poedervorm. Dit materiaal is uiterst poreus gemaakt, zodat één gram ervan een oppervlakte van 500m² of meer kan hebben. Met zo’n groot oppervlak kan dit filter grote hoeveelheden allergenen en verontreinigende stoffen absorberen, ondanks het feit dat het maar weinig ruimte nodig heeft om te werken.

Het proces dat zich afspeelt bij een koolstoffilter heet adsorptie. Dit gebeurt wanneer organische verbindingen een chemische reactie aangaan met de actieve kool, waardoor ze blijven plakken.

Ondanks hun vele voordelen wordt dit type luchtreiniger het best gebruikt in combinatie met HEPA-units. Wanneer ze samen worden gebruikt, zijn ze uiterst efficiënt in het opvangen en verwijderen van pluizen, stof, schimmelsporen, haren van huisdieren, rook, VOC’s en veel voorkomende huishoudchemicaliën.


een luchtreiniger

een luchtreiniger


Ozon luchtreiniger

Zoals u waarschijnlijk weet, is ozon een essentieel onderdeel van de atmosfeer van onze planeet. Zonder ozon zouden we ten prooi vallen aan felle UV-stralen en zou het leven zoals we dat kennen al snel tot het verleden behoren. Veel luchtreinigers gebruiken nu echter ozon om woonhuizen te beschermen tegen allerlei verontreinigingen in de lucht.

De manier waarop deze zuiveraars werken is in wezen door ozon in de lucht van het huis te pompen. Wat er ook met ozon in aanraking komt, het oxideert. Als u bijvoorbeeld ijzer aan ozon blootstelt, krijgt u roestig ijzer. Dit is een zeer effectieve manier om schimmel en meeldauw in uw huis te doden, evenals vieze geurtjes.

Helaas zijn er in de loop der jaren een aantal gezondheidsproblemen met ozon ontstaan. Hoewel ozon essentieel is voor het leven op onze planeet, is het ook een verontreinigende stof wanneer het niet beperkt blijft tot de atmosfeer. Het vermogen om dingen te oxideren maakt het ook een potentieel gevaar voor kleine dieren in uw huis.

Ozon zuiveraars worden het best gebruikt voor commerciële redenen of in noodgevallen. Als uw huis overstroomt en het water eenmaal is weggepompt, zijn ozonzuiveraars een andere optie om schimmel of meeldauw die zich als gevolg daarvan vormen te helpen verwijderen. Hoewel, een ontvochtiger is nog steeds het beste instrument voor deze job.


luchtreiniger prijzen


HEPA luchtreiniger

HEPA luchtreinigers zijn tegenwoordig erg populair, maar hun geschiedenis gaat helemaal terug tot de jaren 50 toen de US Atomic Energy Commission een oplossing zocht voor kleine radioactieve deeltjes. Het antwoord dat ze produceerden waren High Efficiency Particulate Arresting (HEPA) filters. Tegenwoordig worden ze overal gebruikt, van ziekenhuizen tot schoonheidssalons en woonhuizen.

Ze worden zelfs zo populair dat veel fabrikanten hun apparaten nu als “True HEPA” op de markt brengen om hun klanten ervan te verzekeren dat hun producten echte HEPA-technologie bevatten en niet een namaakversie. Als u geïnteresseerd bent in HEPA-filters, kunt u de volgende apparaten overwegen:

HEPA filters maken gebruik van drie afzonderlijke componenten om kleine deeltjes in de lucht op te vangen. Het eerste filtratie-element onderschept deeltjes uit de atmosfeer. Deeltjes die groter zijn dan deze piepkleine deeltjes worden verwijderd via impactie, wat betekent dat het filter er tegenaan botst en dat ze zich niet kunnen aanpassen aan een nieuwe richting en in het materiaal vast komen te zitten. De derde methode, diffusie, onderbreekt ook het vluchtpatroon van deze deeltjes, waardoor impacte en interceptie hun werk gemakkelijker kunnen doen.

Om deze en nog veel meer redenen – inclusief het ontbreken van nadelen – worden HEPA filters veruit als de beste optie op de markt beschouwd. Echter, voordat u ooit een filter van welke soort dan ook koopt, zorg ervoor dat u uw onderzoek naar de fabrikant doet, zodat u weet waar u voor betaalt.


een luchtreiniger

een luchtreiniger


Luchtreiniger kiezen

Hoe kiest u een luchtreiniger?

Luchtvervuiling en milieu-irriterende stoffen zijn twee veel voorkomende gevaren waar mensen dagelijks mee te maken hebben. Helaas, als je last hebt van allergieën of astma, kan een verminderde luchtkwaliteit je gezondheid en je algehele kwaliteit van leven ernstig belemmeren. Om je te helpen je symptomen onder controle te houden en ze in de eerste plaats te voorkomen, kun je overwegen een luchtreiniger voor thuis of op kantoor aan te schaffen. Met de juiste luchtreiniger kunt u uw blootstelling aan pollen, stof en andere allergenen in de lucht, die vaak in de omgeving voorkomen, aanzienlijk verminderen.

Er zijn een paar dingen die u in gedachten moet houden bij het winkelen voor de juiste luchtreiniger voor uw huis of kantoor. Met zo veel verschillende merken en modellen om uit te kiezen, kan het kiezen van de juiste een behoorlijk ontmoedigende taak zijn. Zoals alles waar u uw geld aan uitgeeft, is het gewoon niet verstandig om blindelings een apparaat te kiezen zonder het juiste onderzoek te doen of vooruit te plannen over hoe u het gaat gebruiken.

Dit is precies waarom we hebben een korte gids over hoe je een luchtreiniger te kiezen, en wat je moet overwegen voordat u uw hard verdiende geld.


luchtreiniger prijzen


Overweeg de grootte van de kamer

Hoe groot is het gebied of de kamer die u van plan bent op het plaatsen van de luchtreiniger in? Dit is het eerste ding dat u zult willen overwegen bij het selecteren van de beste luchtreiniger voor uw huis. Als u ervoor kiest er een aan te schaffen die ontworpen is voor een kleinere ruimte, kan het langer duren voordat hij zijn werk efficiënt doet, of kan het zijn dat hij niet in staat is om alles te doen. Aan de andere kant, als u een apparaat kiest dat de lucht in grotere kamers kan zuiveren, kunt u kleinere gebieden veel sneller zuiveren.

De eenvoudigste manier om de juiste luchtreiniger voor uw kamer te kiezen, is om de vierkante meters te weten van de kamer waarin u van plan bent hem te gebruiken. Als je de vierkante meter weet, dan zul je in staat zijn om drastisch te beperken uw keuzes. Maar, maak je geen zorgen als je de vierkante meter niet weet, het is eigenlijk heel eenvoudig uit te vinden. Het enige wat u hoeft te doen is de breedte en lengte van de kamer op te meten. Vermenigvuldig dat getal met elkaar, en de som is de vierkante meter.

In het ideale geval kiest u een luchtreiniger die gecertificeerd is voor het reinigen van een ruimte die groter is dan de uwe. Hierdoor kan uw luchtreiniger efficiënter en effectiever reinigen.

Bedenk waarom u een luchtreiniger wilt

De volgende stap zou zijn om te bepalen welk luchtfiltratie systeem het beste is voor uw specifieke problemen.

Om dit te bepalen, vraag jezelf af “Waarom wil ik een luchtreiniger kopen?”

Er zijn veel verschillende soorten luchtreinigers of luchtreinigers die er zijn. De keuze van het systeem dat geschikt is voor uw huis hangt sterk af van het type allergie dat u heeft en van de allergenen waarvoor u het gevoeligst bent.

Als u bijvoorbeeld stof, schimmelsporen, pollen of huidschilfers van huisdieren uit de lucht probeert te verwijderen, dan zult u waarschijnlijk een echte HEPA luchtreiniger willen gebruiken. Hoewel deze apparaten iets duurder zijn, bieden ze een veel betere luchtfiltering. Aan de andere kant, als u op zoek bent naar een zuiveraar die ziektekiemen vermindert en zich ontdoet van schimmelsporen, kunnen UV-filters voldoende zijn voor uw specifieke behoeften. Om luchtgeuren te elimineren, is een koolstoffilter meestal een goede optie, en ionische filtratie systemen zijn geweldig voor het verwijderen van huidschilfers van huisdieren, rook en stof.


een luchtreiniger

een luchtreiniger


Houd rekening met extra kosten

Voor veel van de luchtreinigers of luchtverversers die tegenwoordig op de markt zijn, moeten onderdelen, filters en andere accessoires worden vervangen. Daarom, terwijl een eenheid nu aantrekkelijk kan lijken omdat het lager in prijs is, kan het op de lange termijn duurder blijken te zijn dankzij dure vervangingsonderdelen. Sommige toestellen hebben ook afzonderlijke voorfilters om de efficiëntie van het HEPA-filtersysteem te verhogen, die ook moeten worden vervangen.

Om uw investering te beschermen, wilt u er ook zeker van zijn dat elk apparaat dat u koopt een garantie heeft. U kunt zelfs nog een stap verder gaan en een uitgebreide garantie kopen.

Denk aan de onderhoudsvereisten

U zult ook rekening willen houden met het onderhoud dat u zult moeten uitvoeren om ervoor te zorgen dat de luchtreiniger werkt zoals het hoort. Hoewel sommige apparaten zeer effectief kunnen zijn, kunnen ze maandelijks onderhoud nodig hebben, zoals het vervangen van filters of het reinigen van verschillende onderdelen. Dit is misschien niet iets waar u zich mee bezig wilt houden. Zorg ervoor dat u volledig op de hoogte bent van de hoeveelheid onderhoud die nodig is om het apparaat optimaal te houden voordat u het koopt.


luchtreiniger prijzen


Overweeg de functies

Er zijn een aantal andere functies die u in overweging wilt nemen bij het kiezen van een luchtreiniger. Terwijl de ene een stillere werking heeft (wat ideaal is voor gebruik in een slaapkamer of kinderkamer), kunnen andere energiezuiniger zijn. Zorg ervoor dat u de verschillende functies voor alle luchtreinigers die u overweegt te onderzoeken, om degene te krijgen die u uiteindelijk de meeste voordelen zal bieden.

Hier is een lijst van een paar kenmerken die we populair hebben gevonden in een luchtzuivering systeem, luchtreiniger of luchtreiniger:

– Stille werking

– Energie-efficiëntie

– Programmeerbare timer

– Toegang met afstandsbediening

– Ruimtebesparend ontwerp

– Snelle en eenvoudige filtervervanging

– Draagbaarheid

– Meerdere ventilatorsnelheden

– Automatische uitschakeling met kinderbeveiliging

Elke luchtreiniger is anders, en ze komen allemaal met hun eigen set van functies. Voordat u een hoop geld uitgeeft voor functies die u niet nodig heeft, is het verstandig om verschillende luchtreinigers te vergelijken, reviews te lezen en eventueel de fabrikant te bellen om al uw vragen te stellen.

Het kiezen van de juiste luchtreiniger is eenvoudig

Het vinden van de juiste luchtreiniger hoeft geen uitdaging te zijn. Houd gewoon onze eenvoudige en ongecompliceerde gids bij de hand, en vergeet niet om uw arts te raadplegen om te zien of zij aanbevelingen hebben voor luchtreinigers die ideaal kunnen zijn voor astma/allergie patiënten. En als u andere astma- of allergiepatiënten kent, vraag hen dan naar eventuele suggesties voor reinigingsmiddelen die in het verleden hebben gewerkt.


Ontdek: 9 voordelen van een infraroodsauna |

Comments are closed.
Paste your AdWords Remarketing code here